Praktyczne opakowania na dania

W dobie dzisiejszych czasów, coraz więcej klientów kupuje dania na wynos lub zamawia je przez internet z dostawą do domu. To bardzo wygodne rozwiązanie, bo potrawy dostajemy zapakowane w praktyczne opakowania, z których można bezpośrednio jeść.

Z jakich opakowań korzystają gastronomie?

opakowania jednorazowe do gastronomiiDania serwowane na miejscu w restauracji są podawane na talerzach wielokrotnego użytku. Kiedy chcemy coś kupić na wynos lub zamawiamy danie z dostawą do domu, to zawsze dostajemy je w specjalnym opakowaniu. Najczęściej jest ono wykonane z plastiku, tektury lub styropianu. Ich rozmiar, kształt i ewentualne wewnętrzne przegródki, są dopasowane do rodzaju posiłku. Opakowania jednorazowe do gastronomii muszą być lekkie i wytrzymałe, ale przede wszystkim bezpieczne. Surowce, z których są wykonane, nie mogą wchodzić w reakcję z żywnością, dlatego najlepiej wybierać modele z wymaganymi certyfikatami jakości. Dla właścicieli restauracji liczy się też ich cena, ponieważ przeważnie koszt ich zakupu jest wliczony w wartość zamówienia. Niewielu sprzedawców obciąża dodatkowymi kosztami klientów. Nowością na rynku są opakowania wykonane z biodegradowalnych surowców, czyli na przykład trzciny cukrowej, która rozkłada się w przyrodzie w ciągu maksymalnie dziewięćdziesięciu dni. Każdego dnia setki tysięcy klientów kupuje dania pakowane w jednorazowe opakowania, które zaraz po spożyciu trafiają do kosza na śmieci, więc dobrze żeby nie zanieczyszczały środowiska. Poza pudełkami na jedzenie, dostępne są też jednorazowe kubki.

Na rynku jednorazowych opakowań stosowanych przez gastronomie, zaszła spora zmiana, gdyż coraz więcej producentów do ich produkcji wykorzystuje surowce wtórne lub biodegradowalne. Bywa, że są one nieco droższe od klasycznych foliowych, ale są za to ekologiczne.