Naturalne bomby witaminowe

Jesień jest porą, kiedy nietrudno zachorować. W jaki sposób wzmacniać naturalnie swoją odporność? Które naturalne produkty pomagają w zdrowym funkcjonowaniu organizmu, ciesząc się wielką popularnością konsumentów? Czy są drogie?

Jedzenie, które jest super!

superfoodsDiety opracowywane przed specjalistów zawierają w sobie liczne rośliny, które posiadają różnorodne substancje wspomagające naszą odporność. Nazywa się je Superfoods, bo ilość pozytywnych witamin i mikroelementów pozwala na stałe wzmocnienie naturalnej bariery ochronnej. Jedną z coraz popularniejszych są jagody goi, posiadające dużo witaminy C. Ze względu na coraz większą ich dostępność, cena stopniowo maleje, dlatego każdy może się w nie zaopatrzyć i dodać do swojej diety. Poza tym, warto zastanowić się nad jarmużem. To prawdziwa bomba witaminowa, które zapewnia dzienną dawkę witamin A i K. Pieczona roślina smakuje ponoć jak chipsy, a zdaniem specjalistów, świetnie nadaje się do produkcji pesto. Konsumenci coraz częściej interesują się produktami z dynią. Jej pestki mają w sobie dużo błonnika, wapń, potas i błonnika. Nadają się doskonale na przekąskę lub dodatek do serwowanych posiłków. Dużym zainteresowaniem cieszy się także siemię lniane. Posiada w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe, które zbijają negatywny cholesterol w naszym organizmie. Można je dodawać z powodzeniem do koktajlów, kiśli, wypieków oraz zup. Nie można też zapomnieć o orzechach włoskich. Najlepiej łuskać je tuż przed jedzeniem, żeby nie traciły swojej ogromnej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Warto także zainteresować miodem i innymi pszczelimi produktami. Pomagają na odporność i znakomicie zastępują standardowy cukier. Dla wszystkich, w porach przeziębień, poleca się także spożywanie dużej ilości czosnku. Mimo nieprzyjemnego zapachu, bardzo wspomaga odporność.