Jakiej wędzarni lepiej nie kupować?

 

Kiedy decydujemy się na zakupienie wędzarni, ponieważ chcemy samodzielnie przygotowywać sobie wędzone potrawy, to nigdy nie powinniśmy wybierać tej z płaskim dachem. W takim przypadku skropliny będą zbierać się pod dachem i następnie bezpośrednio będą padać na wyroby, a to spowoduje wytworzenie kwasu octowego. W ten sposób potrawy kwaśnieje i mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Co powinna posiadać prawidłowa wędzarnia?

wędzarnie bradleyBardzo ważne jest to, aby wędzarnia miała przede wszystkim skośny dach, który umożliwia regulację przepływu dymu i temperatury. Dobra wędzarnia powinna również być ocieplona specjalną wełną żaroodporną, aby zniwelować wszystkie możliwe różnice temperatury. Wędzarnie Bradley posiadają siatkę filtracyjną, do której sypie się drobny żwir, aby przechodzący przez nią dym oczyszczał się ze wszystkich substancji smolistych. Przed każdą komorą wędzarni powinien być wykonany specjalny szyber, który umożliwia nam regulację dopływu dymu oraz temperatury. Możemy zdecydować się na wędzarnie, która ma piec bezpośredni lub pośredni albo specjalną wędzarnię z rurą oraz na zewnętrznym piecem. Każda z tych wędzarni umożliwia na przygotowywanie świetnych potraw i wybór zależy tylko od nas. Najlepszym rozwiązaniem w wędzarniach jest to, że możemy tam do koszyka komory dodać różnego rodzaju zioła lub czosnek albo cebulę czy nawet jakieś drewno owocowe w postaci wiórów. W ten sposób aromatyzowany dym będzie przenikał wszystkie wędzonki, które przygotujemy i dodatkowo osiągniemy niepowtarzalny aromat oraz kolor naszych wyrobów.

Wiele osób decyduję się na tworzenie własnej wędzarni w domu, ponieważ uważają, że potrawy tak przygotowane są znacznie zdrowsze niż te, które możemy na co dzień kupić w sklepie. Niektórzy jednak decydują się na założenie własnej wędzarni, ponieważ zaczęło i ich to bardzo interesować a wędzenie stało się nawet ich pasją.