Grillowanie w ogrodzie – niezmienna pasja wszystkich Polaków

Lato tego roku jest wyjątkowo piękne i słoneczne. Taka pogoda sprzyja spędzaniu czasu na powietrzu i spotkaniom z przyjaciółmi. W tych sytuacjach nieodzowne zdaje się być piwo i kiełbaski lub też inne pyszności z grilla. 

Jaki grill wybrać do ogrodu?

grille ogrodowe gazoweWybór rodzajów jest tak wielki, że może przyprawić o zawrót głowy. Jeśli chodzi o podstawowe rozróżnienie przenośny czy stacjonarny najlepiej kierować się zasadą: mały ogród – mały grill, duży ogród – duży grill. To jeszcze nie rozwiązuje kwestii wyboru, mamy bowiem w ofercie grille ogrodowe gazowe, węglowe i elektryczne. Pierwszy z wymienionych – grill gazowy, jest z pewnością droższy i cięższy od klasycznego grilla na węgiel ma jednak swoje niewątpliwe zalety. Oszczędza nam mozolnego rozpalania i pilnowania ognia, za pomocą kurków, podobnych jak w kuchence domowej ustawiamy moc palnika, zamykamy pokrywę i po określonym czasie wyjmujemy cieple danie. Przygotowanie pokarmu jest tu znacznie szybsze i łatwiejsze. Grille węglowe natomiast, znane chyba od zawsze, przeznaczone są raczej dla pasjonatów samego procesu grillowania. Wymagają dość długiego rozżarzania węgli i ciągłego doglądania ognia i przewracania grillowych smakołyków. Jest to opcja najtańsza i dostępna wszędzie i w każdej postaci – od malutkich blaszanych, przez żeliwne po kilkupoziomowe solidne konstrukcje. Grill elektryczny natomiast przypomina gazowy z tą jednak różnicą, że wymaga podłączenia zasilania i solidnego zabezpieczenia przed wilgocią.

Polskie zamiłowanie do grillowania nie słabnie, a wręcz rośnie. W rozwijaniu tej pasji niewątpliwie pomagają nowe grillowe technologie, które wciąż pojawiają się na rynku. Zwyczajna kiełbasa odchodzi pomału do lamusa a jej miejsce zajmują coraz bardziej wyrafinowane dania.